DOE MEE

Rog

Rajomorphii

Rog is een platvis die op de bodem van bijna elke oceaan terug te vinden is. Ook in de Noordzee zwemmen roggen. Rog heeft in tegenstelling tot andere vissen geen graat, maar kraakbeen met dunne baleinen in de vleugels.

Er bestaan wel 460 verschillende soorten roggen. In de Noordzee komen vooral de gevlekte rog, de stekelrog, de pijlstaartrog en de sterrog voor. Alle roggen hebben een plat lichaam. De roggen die in de Noordzee leven liggen het grootste deel van de tijd stil op de bodem. De eieren van roggen zijn vierkant van vorm. De vreemde vorm heeft een functie. Aan elke hoek van het ei hangt een soort draadje. Dat draadje grijpt zich vast aan wier, kleine stenen of wat dan ook. Het ei kan dan niet makkelijk door de stroming worden meegenomen of van een rots afrollen.

De gevlekte rog kan maximaal één meter lang worden en is te herkennen aan de geelbruine bovenzijde met onregelmatige donkerbruine vlekjes. Het visvlees is stevig en de smaak is zoetig. Rog is erg geschikt om te pocheren en te stoven.