DOE MEE

Heilbot

Hippoglossus hippoglossus

    
De heilbot is de gigant onder de platvissen. Hij heeft een voorkeur voor koude wateren en komt wild alleen voor op het noordelijk halfrond. Hoe noordelijker je gaat, hoe groter de exemplaren die je kunt verwachten. Hij kan, als hij met rust wordt gelaten, wel 3 tot 4 meter groot worden en weegt dan zo’n 300 kilo. In de noordelijke Noordzee wordt de heilbot niet zo groot en gaat het meestal over exemplaren van 1 meter en kleiner. De heilbot kan wel vijftig jaar oud worden.

De matig vette platvis is familie van de tarbot, schol en tong. Hij heeft de ogen op de rechterkant zitten en heeft een grote bek met stevige tanden. Hij leeft op een diepte van vijftig tot tweeduizend meter en eet voornamelijk schelpdieren, krabben en inktvis.

Er wordt niet doelgericht op heilbot gevist in Nederland, maar hij komt soms in de netten terecht. Het is een gewilde vis en hij brengt veel geld op bij de visveiling.

Heilbot wordt vers in moten en filets verkocht, maar ook koud gerookt. Het krijtwitte visvlees wordt erg gewaardeerd in de keuken. Je kunt hem bakken, maar ook bij stoven, stomen en pocheren komt de smaak goed tot zijn recht.