PPS Dichtbijvangst
Tijdens de bijeenkomst werden de resultaten van twee onderzoeken gepresenteerd die in het kader van de PPS Dichtbijvangst zijn uitgevoerd. Allereerst het onderzoek van Geert Hoekstra, Wageningen Economic Research, naar een sterk verdienmodel met Noordzeevis uit Scheveningen. En ten tweede het onderzoek naar het consumentengedrag van jongeren met betrekking tot vis in de regio Den Haag door Gemma Tacken, Wageningen Ecnominc Reserach.
Kansen met Noordzeevis uit Scheveningen
Volgens het onderzoek van Wageningen is het belangrijk om de waardering van Noordzeevis te laten groeien onder lokale consumenten. Kansen hiervoor zijn het optimaal benutten van de visuele herkenbaarheid met het beeldlogo van Noordzeevis uit Scheveningen, consumenten te laten proeven, gemak van bereiding via recepten te delen en kennis via onlinekanalen te delen waarbij de aandacht makkelijker gevestigd kan worden op één product dan in fysieke winkelcentra.
Kennis maken met product in horeca
Ondanks dat jongeren gemiddeld slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid vis consumeren, geeft toch twee derde van de jongeren aan dat ze eigenlijk meer vis willen eten dan ze nu doen. Dat ze vaak kiezen voor zalm of tonijn en minder voor Noordzeevis, komt omdat ze die andere vissoorten niet kennen, dat ze niet zeker weten hoe die smaakt, hoe het te bereiden is of geen recept weten met die vissoort. De horeca en ‘to go’ zaken op bijvoorbeeld stations zijn plekken waar jongeren komen, en het is de kunst om jongeren daar te verleiden met Noordzeevis. Een visschotel of borrelplank met verschillende soorten vis, zouden voor jongeren een goede manier kunnen zijn om met Noordzeevis kennis te laten maken.
|