DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Terugblik bijeenkomst Dichtbijvangst

20 november 2022

Terugblik
Diner Noordzeevis uit Scheveningen

Community bijeenkomst PPS Dichtbijvangst

Op maandag 14 november was de community bijeenkomst van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen bij het ROC Mondriaan. Dichtbijvangst was het thema en dat stond letterlijk en figuurlijk prominent op de kaart deze avond. Zowel tijdens de presentaties als bij het diner.

De presentaties werden voorgegaan door een welkomstwoord van Brigitte Laukens, directeur ROC Mondriaan en een korte presentatie over de school. Vervolgens nam Kees Taal, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen het roer over en blikte met de zaal terug op het jaar 2022 en op 5 jaar Noordzeevis. In 5 jaar tijd naar 82 ambassadeurs van Noordzeevis uit Scheveningen en een aanzienlijk toegenomen aanbod van Noordzeevis uit Scheveningen op de lokale menukaarten benoemde hij als mijlpalen.

 

Dagvoorzitter Suzanne van der Pijll, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen en Brigitte Laukens, directeur ROC, openen de avond. Kees Taal, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen vertelt over de mijlpalen van 5 jaar Noordzeevis uit Scheveningen.

PPS Dichtbijvangst
Tijdens de bijeenkomst werden de resultaten van twee onderzoeken gepresenteerd die in het kader van de PPS Dichtbijvangst zijn uitgevoerd. Allereerst het onderzoek van Geert Hoekstra, Wageningen Economic Research, naar een sterk verdienmodel met Noordzeevis uit Scheveningen. En ten tweede het onderzoek naar het consumentengedrag van jongeren met betrekking tot vis in de regio Den Haag door Gemma Tacken, Wageningen Ecnominc Reserach.

Kansen met Noordzeevis uit Scheveningen
Volgens het onderzoek van Wageningen is het belangrijk om de waardering van Noordzeevis te laten groeien onder lokale consumenten. Kansen hiervoor zijn het optimaal benutten van de visuele herkenbaarheid met het beeldlogo van Noordzeevis uit Scheveningen, consumenten te laten proeven, gemak van bereiding via recepten te delen en kennis via onlinekanalen te delen waarbij de aandacht makkelijker gevestigd kan worden op één product dan in fysieke winkelcentra.

Kennis maken met product in horeca
Ondanks dat jongeren gemiddeld slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid vis consumeren, geeft toch twee derde van de jongeren aan dat ze eigenlijk meer vis willen eten dan ze nu doen. Dat ze vaak kiezen voor zalm of tonijn en minder voor Noordzeevis, komt omdat ze die andere vissoorten niet kennen, dat ze niet zeker weten hoe die smaakt, hoe het te bereiden is of geen recept weten met die vissoort.  De horeca en ‘to go’ zaken op bijvoorbeeld stations zijn plekken waar jongeren komen, en het is de kunst om jongeren daar te verleiden met Noordzeevis. Een visschotel of borrelplank met verschillende soorten vis, zouden voor jongeren een goede manier kunnen zijn om met Noordzeevis kennis te laten maken.  

Geert Hoekstra (links) en Gemma Tacken (rechts) presenteren de resultaten van hun onderzoek naar een sterk verdienmodel en consumentengedrag.

Magazine op reis met vis uit eigen zee
In het buitenland weet men wel raad met onze 'Dichtbijvangst'. Met dit gegeven in ons achterhoofd zijn we op zoek gegaan naar wat men met onze Noordzeevis over de grens doet. “Hier in Nederland eten we veel tong, schol en kabeljauw, maar er zwemmen nog veel meer soorten vis in onze Noordzee. Veel van deze vissen zijn relatief onbekend en komen op de buitenlandse markt terecht. Naast frituren of bakken in de boter kan je onze Noordzeevis uit Scheveningen op nog veel meer heerlijke manieren bereiden. We zijn een kijkje gaan nemen in verschillende keukens over de wereld en hebben traditionele gerechten gecombineerd met Noordzeevis uit Scheveningen.  En die combinatie gaat goed samen!”, aldus Suzanne van der Pijll. Naast de recepten bevat het nieuwe magazine ook een wetenschappelijk artikel over onderzoek naar het consumentengedrag van vis onder jongeren en een wetenschappelijk artikel over de kansen die er liggen voor een beter verdienmodel voor vissers en Noordzeevis uit Scheveningen. Na afloop kregen alle deelnemers een magazine mee naar huis. 

Noordzeevis diner
Ter afsluiting van de avond was er een diner met Dichtbijvangst in de hoofdrol. Dit diner werd door de studenten van het ROC Mondriaan, School voor Horeca en Facilitaire Dienstverlening, tot in de puntjes verzorgd. Het diner startte met een amuse van Europese kreeft uit de Noordzee, gevolgd door een voorgerecht van ceviche van mul en als hoofdgerecht werd gebakken griet met andijviestampot en mosselen geserveerd. Een heerlijk diner met Dichtbijvangst! Wij blikken terug op een geslaagde avond! 

Onderzoeksresultaten
Het onderzoek van Geert Hoekstra naar een sterk verdienmodel met Noordzeevis uit Scheveningen en het onderzoek naar het consumentengedrag van jongeren met betrekking tot vis in de regio Den Haag, door Gemma Tacken kunt u hieronder bekijken. 

        PDF WP1 Sterk verdienmodel                             PDF WP3 Koop- en consumptiegedrag

 

Rapporten en verslagen

 

Link naar het volledige rapport WP1 Sterk verdienmodel: https://edepot.wur.nl/564415
Artikel Sterk verdienmodel: https://noordzeevisuitscheveningen.nl/nieuws/resultaten-onderzoek-dichtbijvangst/1196 
Artikel Koop- en consumptiegedrag: https://noordzeevisuitscheveningen.nl/nieuws/resultaten-onderzoek-consumentengedrag-gemma-tacken/1197