DOE MEE

zeeduivel

Lophius piscatorius

  

De zeeduivel is een buitenbeentje in de Noordzee. Het is een eenzame vis die op de zeebodem loert en hengelt naar langszwemmende vissen. De zeeduivel kan 2 meter lang worden en weegt dan ongeveer 40 kilo. Het is een meester in camouflage. De bovenkant van de vis lijkt op de stenen en het zand van de omgeving waar hij zich schuilhoudt.

Op de Scheveningse visafslag kent deze vis verschillende namen, zoals hozebek, hammetje, en staartvis. De zeeduivel is een vis die zijn naam eer aan doet en geen schoonheidsprijzen wint. Het is een vis vol met stekels, tanden en een enorme bek. Soms jaagt de zeeduivel aan de oppervlakte en hij is dan in staat om hele zeevogels te verorberen. De kop van de zeeduivel neemt twee derde van het lichaam in beslag en is niet eetbaar op de wangen na. De kop van de vis wordt vaak aan boord van het schip verwijderd door de vissers en zodoende wordt meestal alleen de staart aangeland op de visafslag.

Zeeduivel is het hele jaar door redelijk goed verkrijgbaar. De vis heeft stevig visvlees en staat culinair in hoog aanzien. Hij kan op veel manieren worden bereid. Meestal staat de zeeduivel op de kaart als filet, of in moten zonder vel.