DOE MEE

Wijting

Merlangius Merlangus

   

De wijting behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen en wordt vaak samen met kabeljauw gevangen. Het is een magere en goedkope vis. Hij wordt maximaal 70 centimeter en weegt dan ruim 3 kilo. De gemiddelde lengte van de

vis is 30 tot 40 centimeter. Jonge exemplaren hebben een baarddraad, maar deze is bij de volwassen wijting verdwenen. De wijting wordt van nature niet oud.

Wijtingen zijn rovers, ze jagen in scholen op garnalen, weekdieren, kleine vis en kleine kreeftjes. De authentieke lekkerbek wordt gemaakt van wijting. Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van de naam lekkerbek.

Zo zou het komen doordat wijting een voorkeur heeft voor het eten van garnalen, een delicatesse uit de zee. De wijting is daarmee zelf de lekkerbek. Een andere theorie is dat het lekkerbekje in IJmuiden is ontstaan toen een vishandelaar op zoek was naar een betere naam om de vis te vermarkten. Aan de keukentafel werd toen de naam lekkerbek gekozen omdat de vis lekker is en het in het bekkie gaat.

Wijting is een ondergewaardeerde vis die vroeger als vis voor de kat werd bestempeld. Wijting is het hele jaar door volop verkrijgbaar. Het visvlees is los, net zoals dat van de steenbolk, maar fijner. Heerlijk als lekkerbek, maar ook rondgebakken of gestoofd.