DOE MEE

Schol

Pleuronectes platessa

De meeste schol die aangevoerd wordt op de visafslag heeft een lengte van 27 tot 50 centimeter, maar schol kan ook wel een meter lang worden. De huid van de schol is aan de rechterkant groenbruin en heeft oranje stippen.

De schol is een platvis maar wordt, net als andere platvissen, geboren als een rondvis. Een jonge schol zwemt in zijn eerste levensfase rechtop. Na een paar weken ondergaat hij een gedaanteverwisseling, waarbij een van de ogen naar de andere kant groeit en hij zich tot platvis ontwikkelt. Hij heeft dan dus twee ogen aan een kant. Per platvissoort kan het verschillen welke kant het oog opgroeit. Bij de schol groeien de ogen altijd naar de rechterkant, bij tarbot altijd naar de linkerkant en bij griet kunnen de ogen links of rechts zitten.

De Nederlandse schol wordt over de hele wereld verkocht. In de maanden juli tot en met oktober heeft hij de beste kwaliteit. Het is een zeer gewaardeerde matig vette consumptievis. Een scholfilet is lekker om te paneren en dan te frituren. Een hele schol kan het beste gegrild of gebakken worden.