DOE MEE

Schar

Limanda limanda

  

Als er één vis is die niet de waardering krijgt die hem toekomt, dan is het schar. Schar is een platvis en kan maximaal 40 centimeter lang worden. Scharren van deze maat komen echter alleen voor in kouder water dan de Noordzee. Op de Scheveningse visafslag worden scharren uit de Noordzee van doorgaans rond de 27 centimeter aangeland. Schar wordt het hele jaar door aangevoerd en is in de wintermaanden een goede vervanger van schol.

Schar komt veel voor langs de Nederlandse kust en heeft een voorkeur voor zanderige bodems. Schar is meestal lichtbruin en heeft de ogen altijd op de rechterzijde. Verspreid op de huid zitten donkere vlekjes. De zijlijn die van de staart naar de kop loopt is om de rechterborstvin in een halve cirkel heen gebogen. Scharren kunnen 42 centimeter lang worden, maar worden meestel niet langer dan 30 centimeter en niet zwaarder dan 1 kilo.

Deze ‘vergeten’ platvis kom je nauwelijks tegen op de menukaart, maar hij verdient er zeker een plek. Volgens vakmensen is de schar een van de lekkerste platvissen. Het nadeel dat de schar vaak vergeten wordt, brengt ook weer een voordeel met zich mee. Je kunt deze smakelijke vis namelijk tegen lage prijzen kopen bij de visboer. De schar is vaak ook gerookt te koop.