DOE MEE

Pijlinktvis

Cephalopoda

       

Inktvis komt veel voor in onze Noordzee en er wordt gericht op gevist in het Kanaal. Op de Scheveningse visafslag worden twee soorten inktvis aangevoerd, namelijk pijlinktvis en sepia. De sepia noemt men ‘zeekat’ en de pijlinktvis wordt ‘fles’ genoemd vanwege de lange tube.

Het overgrote deel van de aangevoerde inktvis wordt door buitenlandse handelaren gekocht.

De inktvis kan buitengewoon snel zwemmen en komt
in allerlei maten voor. Er zijn inktvissen van slechts
10 centimeter, maar er bestaat ook een reuzeninktvis, die wel 20 meter lang kan worden. De gemiddelde lengte van een inktvis uit de Noordzee is 25 tot 60 centimeter.

Een octopus is een soort inktvis. Hij heeft acht tentakels waarmee hij zijn prooi vangt. De inktvissoorten zeekat en pijlinktvis hebben nog twee extra voedingstentakels. Met hun papegaaienachtige bek ‘knippen’ inktvissen hun prooi in hapklare stukjes. Eén ding hebben alle inktvissen gemeen. Ze spuiten inkt als afweermiddel bij gevaar.

Pijlinktvis wordt vrijwel het hele jaar van goede kwaliteit aangevoerd. Veel mensen kennen pijlinktvis vooral als ‘calamari’, een lekkernij uit landen rond de Middellandse Zee. Inktvis moet maar heel kort gebakken of geroosterd worden, anders wordt hij taai.