DOE MEE

Noordzeekrab

Cancer pagurus

    

Op de Scheveningse visaflsag wordt de krab geregeld aangevoerd. Veel noordzeekrabben worden levend verhandeld, maar vaak worden ook alleen de poten aangeboden.

De noordzeekrab is een echte krachtpatser. Hij is traag, maar sterk. Zijn schild is twee keer zo breed als het lang
is en heeft een oranje tot roodbruine kleur. Kenmerkend voor de krab zijn de zwarte punten op de krabbenscharen. Met deze scharen breekt de krab gemakkelijk mosselen en andere schelpdieren open.

Voordat hij een volwassen afmeting bereikt, verwisselt hij meerdere keren van pantser. Jonge krabben vervellen bijna elke maand en oudere krabben maar een keer per jaar. De noordzeekrab kan vijftien jaar oud worden. Zijn schild kan tot wel 30 centimeter breed worden.

Hij wordt beschouwd als een ware delicatesse. Het vlees uit de krabbenscharen is mild, visachtig en heeft een typische zoete smaak. Voor de smaak kun je het beste werken met een nog levende krab. Stop een levende krab niet gelijk in kokend water, want dan vallen de scharen eraf en gaat de kwaliteit van het vlees achteruit. Koel hem daarom eerst in de diepvries of in ijskoud water.

Je kunt natuurlijk ook in de viswinkel vragen of ze je willen helpen.