DOE MEE

Mul

Mullus surmuletus

   

Mul is een gemakkelijk te herkennen vissoort. De vis heeft een heldere oranjerode kleur, de ogen zitten hoog in de kop en hij heeft twee lange kindraden. Met deze kindraden zoekt de vis op de bodem naar prooi, zoals kleine kreeftachtigen, garnalen, schelpdieren en kleine bodemvissen.

Mul wordt ook wel ‘koning van de poon’ genoemd, maar hij hoort tot de baarsachtigen. Hij komt voor op zowel zandige als rotsachtige bodems tot een diepte van honderd meter. De vis wordt aangevoerd in veel verschillende maten. Van slechts 5 centimeter tot wel 40 centimeter. Gemiddeld is de vis zo’n 20 tot 25 centimeter.

Vroeger werd mul niet veel gevangen in de Noordzee, maar tegenwoordig zien we de mul steeds vaker in de netten van Nederlandse vissers terechtkomen. Via het Kanaal zwemt de mul de Noordzee in en er wordt nu doelgericht op gevist door Nederlandse kotters. Het gros van de vangst wordt geëxporteerd naar landen als Spanje, Italië en Griekenland.

De mul is een populair visje met smakelijk zacht visvlees. De vis leent zich bijzonder goed om heel te bakken of te grillen. Mul wordt na de vangst niet gestript (ontdaan van ingewanden), maar is gemakkelijk schoon te maken. Ook het ontschubben van de vis is belangrijk, want de schubben zijn verhoudingsgewijs erg groot.