DOE MEE

Heek

Merluccius merluccius


Heek kan tot 1,4 meter lang worden en weegt dan maximaal 15 kilo. Gemiddeld is de heek ongeveer 45 centimeter lang. Hij is slank, heeft een zilverzwarte kleur en een ietwat gemene uitstraling. De binnenkant van zijn mond is bijna zwart en gevuld met lange, puntige tanden. Hij zwemt vaak in de netten tijdens het vissen op schol en tong.

Heek lijkt qua uiterlijk sterk op de kabeljauwachtigen, maar is hier geen familie van. Ook qua visvlees is heek vergelijkbaar met kabeljauw en een perfecte vervanger. Een lekker recept met kabeljauw kan ook met heek opgediend worden. Beide zijn magere vissoorten, maar er zijn verschillen in het visvlees. Kabeljauw heeft een duidelijke en stevige dakpanstructuur. Heek heeft daarentegen weer een sterkere smaak en wat zachter visvlees.

De vis staat op praktisch elke Spaanse menukaart als merluza en wordt vaak verwerkt in zarzuela, een Spaans gerecht met vis en zeevruchten. Heek is zeer geschikt voor stoofpotten, maar ook om te bakken. Tegenwoordig worden ook steeds vaker lekkerbekjes van heek gebakken.