DOE MEE

Haring

Clupea Harengus

 

Scheveningen en haring zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo voert het wapen van het stadsdeel drie haringen met een kroon, vieren we met Vlaggetjesdag de komst van de Hollandse Nieuwe en is de veiling van het eerste vaatje traditiegetrouw in de Scheveningse visafslag.

De haring is een slanke, vrij kleine vis met één korte vin op zijn diepblauwe rug. Een haring is gemiddeld 20 tot 30 centimeter. Zijn graten zijn zacht. Ongeveer een kwart van zijn lichaamsgewicht kan uit vet bestaan. Haringen leven met honderdduizenden tegelijk in scholen. Ze voeden zich met plankton en de allerkleinste zeediertjes.

Hollandse Nieuwe is de naam voor haring die een vetpercentage tussen de 16 en 26 procent heeft, gevangen wordt van halverwege mei tot eind juni en nog geen hom
of kuit heeft. Direct na de vangst wordt de haring gekaakt
en gezouten. Het ‘kaken’ van haring is het ontdoen van
de kieuwen en de ingewanden met uitzondering van de alvleesklier. Na het kaken en zouten gaat de haring de diepvries in. Daardoor kunnen we het hele jaar door haring eten. Na september mag de term Hollandse Nieuwe niet meer gebruikt worden en heet dezelfde haring ‘maatjesharing’.

Haring is het hele jaar door goed verkrijgbaar. Traditioneel eet je haring met uitjes van de staart, maar met haring kun je heel veel kanten op. Wat denk je van haring als sushi, in een taco of in een pokébowl? Laat je verrassen!