DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Zee op Tafel ambassadeur van Noordzeevis uit Scheveningen

15 september 2021

Op vrijdag 10 september heeft Zee op Tafel een oorkonde ontvangen van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. De vishandel/visrestaurant ontving de oorkonde voor het prominent en met passie aanbieden en onder de aandacht brengen van Noordzeevis uit Scheveningen. Merijn Bus nam de oorkonde in ontvangst van Agnes Leewis, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Restaurant en viswinkel in één
Zee op Tafel zit gevestigd in de chique Archipelbuurt van Den Haag en is zowel een viswinkel als een restaurant waarbij een goed glas wijn geserveerd wordt in één. Van ’s morgens tot ’s avonds omen er klanten om vis te kopen of direct te eten. In de buurt wonen veel expats en staan veel ambassades. Daardoor is er ook veel diversiteit in de vitrine.  De toonbank van Zee op Tafel heeft een mediterrane uitstraling, maar toch is Noordzeevis sterk vertegenwoordigd. Merijn; “Ik ben voorstander van het gebruik van vis uit eigen zee en ik probeer daar ook op te sturen. De kwaliteit van Noordzeevis is top en de lijntjes zijn kort. Ik adviseer mijn klanten vaak een Noordzeevisje als vervanging op de vis die ze normaal gebruiken en ik vind het leuk om ze kennis te laten maken met onze visjes.”

Van kok tot eigenaar
Merijn is bij Zee op Tafel begonnen als kok en heeft zich daar door de loop de jaren omhoog gewerkt tot bedrijfsleider. Toen zijn voormalige werkgevers lieten doorschemeren dat zij de zaak te koop gingen zetten zag Martijn zijn kans om eigenaar te worden. Sinds 1 april is de zaak van hem. De zaak is van vroeg tot laat open en het zijn lange dagen werken. Hele wilde plannen heeft Martijn niet voor de winkel. Hij heeft immers tien jaar meegewerkt aan het concept en wilt de succesvolle formule zo doorzetten. Wel is hij leermeester van de SVO vakopleiding food geworden en helpt hij mee met het opleiden van enthousiaste jongeren in de vissector. En dat zie je terug bij het personeel die allen veel kennis hebben van de vis die ze verkopen.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen
Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In onze Noordzee leven ongeveer 220 ver- schillende vissoorten. Waarvan op ongeveer 30 soorten commercieel gevist wordt. Toch komen De meeste vissen die we eten komen niet uit de Noordzee, terwijl onze zee een van de meest gereguleerde en schone zeeën ter wereld is. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90% geëxporteerd. We importeren veel andere vissoorten, zoals zalm, tonijn, tilapia en pangasius. En dat is jammer aangezien wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin.

Merijn Bus, eigenaar Zee op tafel, neemt de oorkonde in ontvangst van Agnes Leewis, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.