DOE MEE
Terug naar overzicht

Nieuws

Het Gouden Kalf ontvangt oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

11 oktober 2021

Op woensdag 6 oktober heeft restaurant Het Gouden Kalf op Scheveningen een oorkonde ontvangen van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Deze ontving het restaurant voor het met passie aanbieden van vis uit de Noordzee op hun menukaart en de drive om meer bekendheid te geven aan het product. Niels Schavemaker, eigenaar Het Gouden Kalf, nam de oorkonde in ontvangst van Suzanne van der Pijll, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Geen dag is hetzelfde
Het Gouden Kalf is gevestigd in de Tweede Haven van Scheveningen en kijkt uit op de monumentale haringlogger SCH 236 ‘Noordster’. Het concept van het restaurant is net even wat anders dan men gewend is. Het Gouden Kalf heeft namelijk elke dag een nieuw menu. Niels: “We serveren elke dag een 3- of 5-gangen diner. Dit is elke dag weer een geheel nieuw menu dat we die dag bedenken. Zo kunnen we altijd optimaal gebruik maken van producten die seizoensgebonden zijn en Noordzeevis uit Scheveningen sluit daar naadloos op aan.”

Kies voor vis die er op dat moment is
Niels snapt goed hoe het reilt en zeilt in de vissector. Hij is mee wezen vissen op een kotter en is een paar jaar visinkoper geweest voor een groot bedrijf. Hij heeft veel ochtenden doorgebracht in de veilingbanken van de Scheveningse visafslag. Niels: “Zelf kies ik altijd graag voor Noordzeevis die met de flyshootmethode* gevangen is. Hier zitten vaak leuke soorten bij voor in het restaurant en het is van super kwaliteit.” Inmiddels is Niels al 20 jaar horecaondernemer, maar toch neemt hij nog dagelijks een kijkje bij de bedrijven rond de Scheveningse visafslag om te kijken wat er aangeboden wordt. “Een bestellijst laat niet alles zien en als je langsgaat, dan zie je echt wat er allemaal te koop is.”, aldus de horecaondernemer. Op woensdag 6 oktober kreeg hij een oorkonde uitgereikt voor het me passie aanbieden van het streekproduct Noordzeevis uit Scheveningen.

Stichting Noordzeevis uit Scheveningen
Op de visafslag in Scheveningen komt dagelijks veel verse vis binnen. In onze Noordzee leven ongeveer 220 ver- schillende vissoorten. Waarvan op ongeveer 30 soorten commercieel gevist wordt. Toch komen De meeste vissen die we eten komen niet uit de Noordzee, terwijl onze zee een van de meest gereguleerde en schone zeeën ter wereld is. Van de Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, wordt 90% geëxporteerd. We importeren veel andere vissoorten, zoals zalm, tonijn, tilapia en pangasius. En dat is jammer aangezien wij zelf een kustland zijn met de Noordzee als achtertuin.

*Flyshootvisserij is een visserijmethode waarbij gevist wordt in de waterkolom en de vis maar tien minuten in het net zit. Hierdoor is de vis van uitstekende kwaliteit.

Niels Schavemaker, eigenaar Het Gouden Kalf, nam de oorkonde in ontvangst van Suzanne van der Pijll, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.